Een ode aan: de haarband

De diadeem en ik zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Ik grijp naar ‘m als ik met mijn basic outfit net wat chiquer voor de dag wil verschijnen. Al draag ik mijn uitgerekte flared legging met een oversized trui; de haarband maakt mijn look chic en sophisticated zonder dat ik er moeite voor hoef te doen. En ik kan je zeggen: wat een luxe is dat!

Header © STYLESNOOPERDAN

Trend alert! De haarband is here to stay!

De haarband is een van de hotste accessoires van dit moment. Waar de schuifspeldjes met logo, de bandana en de baret niet voor iedere stijl geschikt lijken te zijn, past de haarband echt bij iedereen. Althans, daar ben ik van overtuigd. In het begin had ik zo mijn twijfels. Een haarband met krullen, staat dat wel? Krijg ik hier geen flaporen van? Wordt mijn voorhoofd zo niet uitvergroot? Maar toen zag ik daar een shiny, knalroze padded haarband in de etalage van &OtherStories, en ineens moest ik ‘m hebben. Sindsdien is de haarband onderdeel van mijn imago. Dat meisje met de haarband; well, that’s me.

En ik ben niet de enige die iedere haarband die ze tegenkomt in haar (online)winkelmandje stopt. Mode-influencers dragen ‘m te pas en te onpas en gebruiken ‘m net als ik om een bad hairday te veranderen in een verfijnde look. En dat is lang niet zo lastig als het klinkt. De magie is namelijk dat je de haarband ziet als een finishing touch; het item dat een outfit naar een hoger level tilt en de puntjes op de i zet. Juist als je het gevoel hebt dat ‘ie niet helemaal past bij je outfit, haal je ‘m uit de kast. Natuurlijk kun je de haarband – hoe vaak kan ik haarband nog gebruiken voordat jullie uit-tunen? – ook combineren met je meest modieuze look die je in huis hebt. Dat is het fijne van de haarband: het is misschien wel hét accessoire van 2020 dat het makkelijkst te combineren valt.

De haarband, of misschien kan ik nu beter de term diadeem gaan gebruiken, werd voor het eerst op de catwalk gespot tijdens de showcase van de spring/summer 2019-collecties van onder andere designers als Alexander Wang, Dior en Prada. Bij Dior zagen we vooral de sportieve haarband voorbij komen. Je weet wel van die dunne haarbandjes die je altijd droeg tijdens hockey- en voetbaltoernooien op de middelbare school omdat je dan professioneel overkam. Bij Alexander Wang kwam het grove geschut; daar werd gebruik gemaakt van metalen en werden de modellen voorzien van futuristische make-up. Hoe anders was dat tijdens de show van Prada waar pop-achtige modellen met padded haarbanden vol edelstenen en strikjes de catwalk op liepen. Kortom: de haarband was hét accessoire dat werd aangewezen als hét item voor de zomer van 2019. Maar hoe komt het dat we nu nog steeds – en terecht – worden overspoeld met haarbanden in alle kleuren en maten?

Als het aan mij ligt komt dat mede doordat iedereen die besluit een haarband aan te schaffen, niet meer zonder kan. Niet alleen omdat het een quick fix is voor je dagelijkse outfit, maar ook omdat het ervoor zorgt dat je wordt gezogen in een andere dimensie. Namelijk die van Gossip Girl. Met een diadeem op je hoofd waan je je in New York, zit je ineens op de treden van The Metropolitan Museum of Art, en denk je bij jezelf: What would Blair Waldorf do? Juist. Dat effect heeft die haarband dus.

En dat die haarbanden een jaar na voorspelling nog steeds niet weg te slaan zijn bij modeliefhebbers op de internationale modeweken én de straat, is ook te danken aan de invloed van de Britse royals. Kate Middelton is meerdere malen gespot met zo’n padded diadeem op haar hoofd en dat staat – dûh – gelijk aan uitverkoop over de hele globe. Maar het was pas echt zeker dat de haarband niet ‘uit’ en nog wel eventjes ‘hip’ blijft na de show van Chanel afgelopen december. Want daar maakte de haarband een geliefde comeback, in ieder geval bij mij dan.

En weet je wat ook zo fijn is aan die haarband? Hij is er – letterlijk – in alle soorten en maten. Dik, dun, matte, velvet, glimmend, padded, simpel, versierd met edelstenen. Je kunt het zo gek niet verzinnen, of het is er. En het allerbeste? Hij is er ook in het LILA!

Dus waar wacht je nog op? Channel your inner Blair Waldorf, spice up je basic outfit en geloof me: je bent binnen no-time verknocht aan het haaraccessoire van ’t jaar!

Author: Renée Prenger

Freelance journalist, copywriter, feminist, fashion lover

Geef een reactie