Rank the trend: de ANWB-sandaal

In Rank The Trend behandel ik de laatste trends op modegebied. Van gigantische scrunchies tot golvende maxi-jurken; ik neem ze allemaal onder de loep. Uiteraard mét een flinke dosis humor en realisme, want zijn die trends eigenlijk wel draagbaar voor de normale mens? Vandaag neem ik je mee in de wereld van de ANWB-sandaal.

Header ©Instagram by Lucy Williams

De watte-sandaal? Hoor ik je denken. De door mij tot ANWB-style gedoopte sandaal is comfort alom, maar lelijk dat ‘ie is! Het is een sandaal die precies lijkt op het schoeisel dat je vader altijd droeg, vandaar dat ze in de modewereld ook wel de ‘dad-sandals’ genoemd worden. Maar nu zijn het modepopjes die er mee weglopen, en dan op zeker een andere manier dan dat je vader ooit deed.

De Dad-sandal is comfortabel, gemaakt met een goede zool, brede bandjes zodat je er uren op kunt wandelen – wel zo handig tijdens fashionweek – en is makkelijk te stijlen. Maar ja, dan moet je ‘m wel mooi vinden, en ik moet eerlijk zeggen dat het nog maar de vraag is of de sandaal ook deze zomer in mijn kast te vinden zal zijn.

Prada: the ugly-trendsetter

Waar in 2018 de ugly dad-sneaker – je weet wel: die grove sneakers van o.a. modehuis Balenciaga waar iedereen letterlijk mee weg liep – hét revolutionaire en meest onverwachte schoeisel van het jaar was, is nu twee jaar later een opvolger gevonden. De net zo lelijke ANWB-sandaal neemt het stokje van ‘m over. Deze keer van de hand van Prada, die ervoor koos om de lelijke sandaal te bombarderen met haar eigen logo. En met succes! Op zowel de internationale modeweken voor fall/winter 2020-2021, als de spring/summer 2020 shows én zelfs daarvoor al voor fall/winter 2019/2020 werden de sandalen van het modehuis gespot bij grote modenamen als Alexa Chung, Pernille Teisbaek en Camille Charriere. En dat is niet mis voor zo’n lelijke sandaal.

Zó draag je de ANWB-sneaker

Maar ja, hoe krijg je het voor elkaar om de dad-sandal zó te combineren dat ‘ie draagbaar en een stuk minder lelijk is? Dat doe je door je mooiste jurk uit de kast te halen. Het liefst zo lang, zwierig, bloemig en met de meeste ruches mogelijk. Misschien bedoelt als afleidingsmanoeuvre, maar zeker effectief én comfortabel. Want als je voor comfort gaat, moet je ook all-in gaan toch?

Een andere optie is om ‘m gewoon te accepteren als dat ‘ie is, de lelijkheid te omarmen en ‘m te combineren zoals je met je lievelings-slippers ook doet. En daarmee bedoel ik natuurlijk dat je ‘m op ieder gewenst moment – denk aan het vuilnis buiten zetten, de hond uitlaten, even een klein boodschapje doen – uit je schoenenkast vist en ‘m daardoor eigenlijk de hele zomer aan een stuk door draagt. Want wat loopt ‘ie toch eigenlijk lekker hé? Nu snap je eindelijk waardoor fervente wandelaars en Expeditie Robinson-kandidaten voor deze sandaal kiezen!

De laatste optie gaat fel tegen mijn principes in. Want ik vind het echt zó niet-uit-te-leggen lelijk! Maar goed, we zijn hier om alle kanten van een trend te bekijken en dus ook – zucht – deze. Mocht je je inner wiskundeleraar naar boven willen halen? Dan is je zomer niet stuk te krijgen. De Modegoden hebben – waar ik dus echt helemaal niet mee eens ben – het goedgekeurd om sokken in sandalen te dragen. Ik herhaal: sokken in sandalen is een ding! En dan ook nog eens in de lelijkste sandalen die er te krijgen zijn. Het moet niet gekker worden!

Dan rest alleen mijn oordeel nog: wat vind ik van de ANWB-sandaal en is het iets wat ik zal gaan dragen? Ik moet je eerlijk zeggen dat ik het bij anderen er best tof uit vind zien. Het is gewaagd en de voordelen van de sandalen klinken goed in mijn oren, maar ik kan ’t niet over mijn hart verdragen om ze aan te schaffen. Ik kan de lelijkheid niet omarmen en accepteren dat het echt ‘mode’ is. Praktisch is ‘ie zeker, maar niet voor in mijn schoenenkast. Is ‘ie wel iets voor jou? Hieronder vind je nog wat inspiratiebeeld om van – euh – te genieten.

Wandelse, dan maar hè!

View this post on Instagram

Bringing “sexy” back…

A post shared by Pernille Teisbaek (@pernilleteisbaek) on

View this post on Instagram

Not the worst place to be isolated 🖤

A post shared by Pernille Teisbaek (@pernilleteisbaek) on

Author: Renée Prenger

Freelance journalist, copywriter, feminist, fashion lover

Geef een reactie