Rank the trend: het fietsbroekje

In Rank The Trend behandel ik de laatste trends op modegebied. Van gigantische scrunchies tot golvende maxi-jurken; ik neem ze allemaal onder de loepUiteraard mét een flinke dosis humor en realisme, want zijn die trends eigenlijk wel draagbaar voor de normale mens? Vandaag neem ik je mee in de wereld van misschien wel de beruchtste trend van 2020: het wielrenbroekje.

Header © Sandra Semburg

Sinds de introductie van deze trend in de zomer van 2018 is de bike short meer dan sportkledij alleen. En als megasterren zoals Bella Hadid en Kim Kardashian hun vrije tijd doorbrengen in de wielrenbroek, moét het wel een trend zijn, dat begrijp je. Na de ANWB-sandaal is dit nog zo’n comfortabel item voor in je zomerkast. Maar net als de sandaal ook een trend waar niet iedereen raad mee weet. De koersbroek – zoals de Vlamingen ‘m noemen – is wel érg strak en aansluitend. Ik snap daarom wel dat niet iedereen zich geroepen voelt om zich te hijsen in deze sportieve look. Je ziet er namelijk alles in! En dan is er ook nog het gevaar voor een gigantische camel toe...

Maar ondanks alle ongemakken zo op het eerste gezicht, is het fietsbroekje een veel voorkomende trend op de internationale modeweken. Niet alleen op straat bij de modekenners, maar ook op de catwalk wordt de fietsbroek gesignaleerd. De trend werd onder andere gespot bij Maryam Nassir Zadeh, Jacquemus, Fendi en Prada. Bij Marine Serre gingen ze nog wat verder door de fietsbroek te versieren met hun kenmerkende maantjes-logo.

Anno 2020 is de fietsbroek nog steeds niet uit het straatbeeld verdwenen. En daar zijn niet alle modeliefhebbers het mee eens. Maar of je er nu van houdt, of niet: de fietsbroek lijkt nog wel even ‘in’ te blijven. Zo zagen we ook op de modeweken van spring/summer 2020 de bike short in allerlei soorten voorbij komen. Bij Sally LaPointe en Roberta Einer werd ook de neon-kleuren uit de kast getrokken. En bij Natasha Zinko werd de knal-paarse fietsbroek verscholen onder een lange top van plaid.

De pionier van de bike short, is verrassend genoeg geen Kardashian, maar een lid van het Britse koningshuis. Prinses Diana combineerde haar neon-oranje koersbroekje met een oversized sweater, über dad-sneakers en hoge sokken. Een look die jij ook moeiteloos kan creëeren. Ideaal voor een bezoekje aan de supermarkt, een rondje in het stadspark of en dag vol telefoontjes aan de keukentafel.

Een andere – en wat chiquere – manier om de fietsbroek te combineren is door te kiezen voor een langere blouse die je nonchalant over het broekje heen kan draperen. Waar ik normaliter een enorme fan ben van de French tuck – waar je de voorkant van je blouse, T-shirt, trui etc. in je broek of rok stopt om taille te creëren – is dat hier een no go. Hier wil je juist je taille, en een eventuele camel toe verhullen. Dat is even wennen, maar maakt het wel toegankelijker om het broekje te dragen als je geen figuurtje XXS hebt.

Een andere toffe manier om de koersbroek te dragen is door ‘m te combineren met een oversized blazer en een nauwsluitende top. Ook dit kan spannend zijn. Want hallo! Een crop top én een broekje dat lijkt op een Spanx-onderbroek in één outfit? Ben je gek of zo? Maar echt, de beelden liegen er niet om. Het ziet er hartstikke tof en sophisticated uit en zit ook nog ’s lekker.

Maar dan het oordeel: is het fietsbroekje een item dat ik zelf ook zal gaan dragen? Ik moet je bekennen dat mijn stijl lang niet zo sportief is als deze look. Ik draag het liefste jurkjes, tops met ruches en broeken met toffe prints. De wielrenbroek past dus niet direct binnen mijn eigen stijl. Wel vind ik de manier waarop hij gecombineerd wordt in modeland heerlijk om naar te kijken. Om de trend uit te proberen heb ik ook een fietsbroekje in huis gehaald. Maar in Gorinchem – waar je al snel raar aan wordt gekeken als je iets anders dan een zwarte skinny jeans, wit T-shirt en net leren jasje aan hebt – heb ik het nog niet aan gedurfd om ‘m als ‘normale broek’ te dragen. Dan draag ik ‘m toch liever op de fiets.

Author: Renée Prenger

Freelance journalist, copywriter, feminist, fashion lover

Geef een reactie