Rank the trend: de pofmouw

In Rank The Trend behandel ik de laatste trends op modegebied. Van gigantische scrunchies tot golvende maxi-jurken; ik neem ze allemaal onder de loep. Uiteraard mét een flinke dosis humor en realisme, want zijn die trends eigenlijk wel draagbaar voor de normale mens? Vandaag neem ik je mee in de wereld van de dramatische pofmouw.

Header © Sarah Butler

View this post on Instagram

very dramatic picture of me in a rose garden. 🌹

A post shared by VH. (@vivianhoorn) on

De onmisbare mouwen-trend stamt volgens modehistoricus Amber Butchart uit 1680. In een artikel in The Guardian vertelt ze dat deze gigantische mouwen in de tijd van Lodewijk XIV, die ook wel de Zonnekoning werd genoemd, veel gedragen werden als teken van rijkdom. Textiel was erg kostbaar, dus dat je zulke – praktisch onnodige – mouwen kon maken, betekende dat je stinkend rijk was. Misschien dat daar de luxe uitstraling van de mouwen wel vandaan komt.

In de jaren ’80 werden grote mouwen weer een grote hit. Dit keer door gebruik te maken van schoudervullingen. Carolyn Mair, auteur van het boek Psycholohy of Fashion, vertelt tegen The Guardian dat deze schoudervullingen een feministische flair hadden. Met deze gigantische schouders kregen vrouwen de mogelijkheid om – letterlijk – een plek in de maatschappij te claimen en de tot dan toe vrouwelijke en strakke stereotyperende vormen in de mode te doorbreken met mode dat bestond uit masculiene en rechte vormen. De mouw werd een power statement, en dat is het op de catwalk nog steeds. Power dressing – zoals het gebruik maken van masculiene silhouetten ook wel wordt genoemd – is anno 2020 nog steeds actueel.

En ook in de 21ste eeuw is de puff sleeve een enorme hit! Waar vorig jaar merken als Zara, Topshop en Ganni al collecties in de wereld brachten met een opvallende mouw, is de puff sleeve nu overal! Een statement piece aanschaffen was nog nooit zo makkelijk. Er zijn zóveel ontwerpers die het item veelvuldig in hun collecties hebben toegepast, dat ik heb besloten om maar geen lijstje te gaan maken. En dat zegt veel, voor een Lena Lijstje zoals ik.

Wat modeliefhebbers zo aantrekt in de pofmouw? Het hoge drama gehalte misschien. Of de romantische vibe die de engelachtige jurken incluis pofmouw met zich mee brengt. Of het feit dat het net als de haarband een makkelijke manier is om je outfit naar een standje fashionweek te tillen.

Daarnaast creëert de opvallende mouw een spannend silhouet die voor meerdere figuren interessant is. Het is een speelse manier om volume toe te passen in je outfit. Ideaal als je de focus van bijvoorbeeld je benen of je buik wilt halen. En aangezien de mouwen te vinden zijn op allerlei kledingstukken: van jumpsuits tot jurken en tops met ruches, is er voor iedereen een pofmouw die bij je stijl past. Want opvallen dat wil je, toch?

Maar hoe stijl je zo’n statement piece zonder dat al je alarmbellen gaan rinkelen en mensen in een stad als Gorinchem denken dat je de nieuwe stadsgek bent? Dat doe je door ‘m te combineren met een simpele jeans, simpel schoeisel, en sla niet door in de accessoire-sectie. Ook zijn er veel subtiele pofmouwen in de schappen te vinden. Maar wil je all-in gaan? Iets wat ik zelf ook graag doe, houd je dan zeker niet in en combineer je gigantische, romantische, dramatische jurk met pofmouwen met de ANWB-sandaal of een fietsbroekje – bekijk de header van dat artikel eens! – en own it! Net zoals de Koninginnen uit de 17e eeuw en de vrouwen uit de jaren ’80!

En dan het oordeel: ga ik ook voor een verhoogd drama-gehalte in mijn kledingkast? En of ik dat ga doen! Naast het feministische randje aan de pofmouw, oogt je outfit meteen chic en ik deins niet snel terug voor een opvallend kledingstuk. Al laat ik de combinatie met de items hierboven wel even voor wat ‘ie is.

Author: Renée Prenger

Freelance journalist, copywriter, feminist, fashion lover

Geef een reactie