Femme Fatale of the week: Coco Chanel

Deze rubriek staat in het teken van de Femmes Fatales in de mode. Geïnspireerd door de gelijknamige eerste tentoonstelling in het Kunstmuseum in Den Haag waar vrouwelijke modeontwerpers in de spotlight staan, is dit een ode aan mijn favoriete vrouwelijke ontwerpers in modeland. Met vandaag niemand minder dan Coco ‘Gabrielle’ Chanel.

Zonder de invloed van Coco Chanel hadden wij vrouwen geen comfortabele kledij gekend. Chanel was pionier in het gebruik maken van de lekker zittende stof jersey, en wist de vrouw te bevrijden van die strakke korsetten die in de twintigste eeuw grotendeels het modebeeld vormden. En of we daar dankbaar voor moeten zijn! De Française – geboren in 1883 – groeit, na het overlijden van haar moeder, op in een klooster waar ze leert naaien. Volgens sommige bronnen is haar jeugd, die bestond uit discipline en eenvoudigheid, een inspiratie geweest voor het modehuis Chanel dat nog steeds de waarden eenvoud en gebruiksvriendelijkheid hoog in het vaandel heeft staan.

Voordat ze in de modewereld duikt, is Gabrielle op het podium te vinden als zangeres en danseres in de Parijse entertainment scene. Naar verluidt komt daar ook haar bijnaam ‘Coco’ vandaan. De modekoningin begon op haar twintigste met het maken van hoeden voor vrienden en kennissen, maar toen dat begon te vervelen, begon ze in 1910 haar eigen modehuis. Haar nieuwe liefde Arthur ‘Boy’ Capel financierde haar eerste boetiek, Chanel Modes, aan de Rue Cambon 21 in Parijs. Drie jaar later waagde ze zich ook aan het ontwerpen van kleding. En dat werd een ware hit.

Door slim gebruik te maken van jersey – een lekker zittend materiaal dat voor de Eerste Wereldoorlog alleen werd gebruikt voor het maken van mannenondergoed – werd Coco Chanel in één klap wereldberoemd. Iedere vrouw wilde kleding van Chanel, en dat is anno 2020, niet anders. Coco Chanel zei ooit in een interview: “I make fashion women can live in, breath in, feel comfortable in and look younger in,” en daarvoor hulde!

Coco Chanel is naast haar ontwerpen en gebruik van comfortabele materialen ook bekend om haar inspirerende en feministische quotes. Als een van de eerste modeontwerpers, was zij bezig met het doorbreken van oude stijlregels die door mannen waren bedacht. Een vrouw moest zich vrij kunnen bewegen vond Chanel. De klassieke Chanel-schoudertas is bijvoorbeeld bedacht zodat vrouwen hun handen vrij hebben, en ook zorgde ze ervoor dat de ontwerpen van haar hand ook zakken hadden waar vrouwen praktische dingen in konden opbergen, zoals een zakdoek of een aansteker. Coco was namelijk onlosmakelijk verbonden met haar sigaret.

„De jurk hoort de vrouw niet te dragen, maar de vrouw de jurk“ – Coco ‘Gabrielle’ Chanel

In 1920 dook Coco in de wereld van de parfumerie. Ze vond dat het tijd was voor een nieuw en verfrissend parfum die geschikt zou zijn voor iedere vrouw. Waar in die tijd vooral zoete en bloemige parfums werden opgespoten door aristocrate dames, vond Coco dat het tijd was voor een sophisticated luchtje voor de door haar bevrijde vrouw. Haar eerste parfum, Chanel N.5, is een eeuw later nog steeds mega populair.

De jaren ’20 waren een goed jaar voor Chanel, want in dat jaar werd ook de Little Black Dress en het klassieke mantelpakje van tweed in de wereld gebracht. Laatstgenoemde is nog steeds de kern van de huidige collecties van het modehuis dat na het overlijden van Karl Lagerfeld, nu gerund wordt door creative director Virginie Viard.

En om het weekend goed in te luiden verzamelde ik een reeks aan inspirerende quotes van Coco ‘Gabrielle’ Chanel zelf:

“A woman who cuts her hair is about to change her life.”

In order to be irreplaceable one must always be different.”

“Simplicity is the keynote of all true elegance.”

“A woman who doesn’t wear perfume has no future.”

“I only drink Champagne on two occasions, when I am in love and when I am not.”

“If you’re sad, add more lipstick and attack.”

“Elegance is when the inside is as beautiful as the outside.”

“The most courageous act is still to think for yourself. Aloud.”

Success is often achieved by those who don’t know that failure is inevitable.”

“You live but once; you might as well be amusing.”

Author: Renée Prenger

Freelance journalist, copywriter, feminist, fashion lover

Geef een reactie