Rank the trend: tie dye

In Rank The Trend behandel ik de laatste trends op modegebied. Van gigantische scrunchies tot golvende maxi-jurken; ik neem ze allemaal onder de loep. Uiteraard mét een flinke dosis humor en realisme, want zijn die trends eigenlijk wel draagbaar voor de normale mens? Vandaag duik ik in de geschiedenis van de verftechniek die na de vrije jaren zestig en zeventig nu weer het straatbeeld tekent. En massaal ook; tie dye is een van dé trends van deze zomer.

Header © Pinterest

Tie dye is onlosmakelijk verbonden met de hippie-cultuur uit de jaren zestig en zeventig. Met haar felle kleuren en regenbogen was tie dye het tegengeluid tegen de conservatieve mode na de Tweede Wereldoorlog. De verftechniek werd onderdeel van de afkeur van geweld, kapitalisme, materialisme en uniformiteit. Tie dye werd onderdeel van een activistische cultuur, iets wat zou kunnen verklaren waarom anno 2020 tie dye weer helemaal terug van weggeweest is. Zeker omdat voorstander van de activistische mode, Stella McCartney, ook de tie dye-trend heeft omarmd in haar collecties.

Heroine.com schrijft in een artikel dat tie dye vooral gekoppeld word aan de vredestichters in de jaren zestig, maar dat de verftechniek al 4000 v.Chr. werd gebruikt. Zo wordt de techniek in India ‘bandhani’ genoemd, dat letterlijk ‘to tie’ betekent. In India is deze techniek verbonden aan religieuze en ceremoniële aangelegenheden zoals huwelijken of wakes. De psychedelische print werd in de jaren ’60 het toonbeeld van de universele behoefte aan liefde en medeogen in een turbulente tijd met politieke schandalen, de Vietnam-oorlog en het toenemende geweld. De tie dye-trend past in de wilde jaren zestig waarin conservatieve mode aan de kant geschoven werd en Mary Quant de ‘wilde’ mini-rok op de kaart zette. Maar tie dye werd door de conservatieven ook direct gekoppeld aan drugsgebruik en rebellie.

Tie dye maakt een activistische comeback

En toen was daar vorig jaar opeens die comeback van de veelbesproken print. Prada, Proenza Schoeler en Dior steken het gebruik van tie dye niet onder stoelen en banken. En ook celebrities als Beyoncé en Hailey Bieber zijn fan. Ook modehuis R13, onder leiding van creative director Chris Leba, koos in 2019 bewust voor veel tie dye in zijn collectie. „In the Trump era when right-wing politics is so loud, I think tie-dye can be viewed as a peaceful, but defiant protest against conservatives,”  zegt hij in een interview in de Amerikaanse Harper’s Bazaar.

Maar Business Insider geeft in een artikel aan dat ook de populariteit van duurzaamheid in modeland, mede-verantwoordelijk is voor de comeback van de verftechniek. Het is immers een goedkope manier om oude kleding weer helemaal ‘hip’ te maken, en dat zorgt ervoor dat je minder ‘nieuwe’ kleding koopt. Wat tie dye ook populair maakt, is dat ieder item in principe uniek is omdat je ‘m met de hand maakt. En dat is nogal een verfrissing nu items van high street-merken anno 2020 steeds meer op elkaar gaan lijken. Ironisch is dan misschien dat tie dye een jaar later nu zó populair is, dat de verftechniek wordt gebruikt in de snelle molen van fast fashion. Je kunt voor een prikkie allerlei kledingstukken kopen in vrolijke kleuren. Dat doet onder aan de activistische en duurzame aard van de verftechniek waardoor tie dye in eerste instantie weer een trend is geworden.

Loungen in een tie dye-huispak

Waar vorig jaar vooral de T-shirts en denim met tie dye-print een plaats claimde in modeland, is het een jaar later de beurt aan met tie dye-geverfde huispakken. Nu modeliefhebbers comfortabele outfits hebben omarmd nu ze veel thuiswerken, is ook de tie dye-trend te vinden op sweaters, joggingsbroeken en oversized T-shirts. En met zoveel vrije tijd was een modieus DIY-project wel erg gewild.

En dan rest nog de vraag: ga ik mij wagen aan de tie dye-trend of laat ik het liever over aan andere modeliefhebbers? Alhoewel ik de activistische aard van de verftechniek erg waardeer, merk ik dat ik mijn tie dye T-shirt niet van de stapel pak in mijn eigen kast. En ondanks dat je een tie dye-item eigenlijk met alles kunt combineren – met denim bijvoorbeeld – doe ik dat veel te weinig. Van mijn minder modieuze familieleden heb ik namelijk weleens de opmerking naar mijn hoofd geslingerd gekregen dat er vlekken op mijn shirt zaten… En zo’n opmerking doet je zelfvertrouwen nu niet veel goeds.

Maar zoals ik al in een eerder artikel schreef, moet je als modeliefhebber soms ‘fuck it’ denken en de mening van je omgeving proberen te negeren. Als jij het maar leuk vindt om te dragen, niet waar? En aangezien tie dye ook in het lila beschikbaar is, zal ik deze zomer toch nog een poging wagen.

Author: Renée Prenger

Freelance journalist, copywriter, feminist, fashion lover

Geef een reactie