Femme Fatale of the week: Zandra Rhodes

Deze rubriek staat in het teken van de Femmes Fatales in de mode. Geïnspireerd door de gelijknamige eerste tentoonstelling in het Kunstmuseum in Den Haag waar vrouwelijke modeontwerpers in de spotlight staan, is dit een ode aan mijn favoriete vrouwelijke ontwerpers in modeland. Met vandaag de uitgesproken Zandra Rhodes.

header © Pinterest

Het is knap als ze je ontgaan is, want de Britse modeontwerpster Zandra Rhodes is allesbehalve een muurbloempje. Ik heb zelden iemand gezien die zó flamboyant en kleurrijk tegelijk is. Met haar kenmerkende knalroze bob en felle make-up spat ze van het scherm af. En dat is best bijzonder voor iemand die dit jaar tachtig kaarsjes uit mag blazen. En haar ontwerpen zijn ook allerminst saai te noemen. Na haar opleiding aan het Royal College of Art in Londen, koos Rhodes voor het vak als textielontwerper. „Andere ontwerpers verwerkten mijn stoffen, maar ik vond dat mijn stoffen betere konden worden gebruikt,“ zegt de Britse in een interview met Georgette Koning voor het boek Femme Fatales: sterke vrouwen in de mode. En daar waren ze in de jaren zestig nog aardig huiverig voor. Maar ze had direct succes, want haar debuut-collectie verscheen meteen in de Amerikaanse Vogue.

„Mode moet geen marteling zijn”

Rhodes’ ontwerpen zijn comfortabel en flatterend tegelijk. „Als vrouwelijke ontwerper wil ik zorgen voor kleding die gemakkelijk draagt; mode moet geen marteling zijn.“ En dat werd in de modewereld met open armen ontvangen. Beroemdheden zoals Prinses Diana en Freddy Mercury waren groot fan van haar opvallende prints en kleurencombinaties. Haar comfortabele ontwerpen waren onderdeel van de activistische golf power dressing uit de jaren tachtig, maar zelf was de Britse daar niet mee bezig. „Ik heb altijd gedaan wat ik wilde,“ zegt ze in het interview uit het boek Femme Fatales: sterke vrouwen in de mode, „en nooit de behoefte gehad om uitgesproken statements te maken om mensen mee te vervelen.“

Dat Zandra Rhodes dan toch zoveel invloed heeft gehad op de mode is te danken aan haar expressieve ontwerpen die de tot dan toe saaie en beklemmende mode van de jaren vijftig in een klap verleden tijd maakten. „Ik heb het altijd heel belangrijk gevonden om out of the box te denken. Mijn inspiratie heb ik altijd uit mijn reizen gehaald.“ Wat ik zo speciaal vind aan Rhodes, is dat zij anno 2020 nóg steeds vooruitstrevende ontwerpen maakt en opvalt. En dat is niet alleen knap omdat de Britse al bijna tachtig is, maar ook omdat de modewereld in de afgelopen decennia zo is gegroeid, dat het indrukwekkend is dat haar ontwerpen nog steeds uniek zijn; jaar in, jaar uit.

Fashion Museum in Londen

De modeontwerpster houdt zó van de Britse mode, dat zij in 2003 een Brits modemuseum opricht om de Britse mode te eren. „Mijn werk heeft de wereld beïnvloed, dus ik besloot het te behouden in het museum,“ zegt zij in een interview met The Guardian. En dat museum is even kleurrijk als Rhodes zelf.

IKEA x Zandra Rhodes

Vorig jaar was ik voor ELLE Decoration op pad gestuurd naar het hartje van IKEA – Älmhult in Zweden – om daar de Democratic Design Days mee te maken. Daar werden nieuwe samenwerkingen aangekondigd, proefde ik de eerste veganistische Zweedse gehaktbal en deed ik interviews over duurzaamheid. Tijdens een van de presentaties stapte deze flamboyante dame naar voren om te praten over haar collectie voor IKEA. Bijna niemand wist wie zij was, maar ik was natuurlijk dolenthousiast dat ik een van de femme fatales in levende lijven zag. Als een echte groupie vroeg ik of ik op de foto met haar mocht en gaf ze mij een compliment over mijn bloemenjurk die ik die dag aan had. Anyway, die collectie gaat natuurlijk fantastisch worden. Knallende prints van Rhodes in mijn eigen studio; ik kan echt niet wachten!

Author: Renée Prenger

Freelance journalist, copywriter, feminist, fashion lover

Geef een reactie