Rank the trend: Bermuda-shorts

Header © Pinterest

In Rank The Trend behandel ik de laatste trends op modegebied. Van gigantische scrunchies tot golvende maxi-jurken; ik neem ze allemaal onder de loep. Uiteraard mét een flinke dosis humor en realisme, want zijn die trends eigenlijk wel draagbaar voor de normale mens? Het wordt warm deze week. Wat zeg ik? Het wordt bloedheet! Daarom kan een Bermuda-short nog wel van pas komen. Maar is het ook een trend waar ik warm van word?

Ik had nooit gedacht dat ik ooit de Bermuda als een zomertrend zou beschrijven. Al van kleins af aan verafschuwde ik de Bermuda met haar pijpen die op een ongemakkelijke plek zijn afgesneden. Verre van sexy, maar toch razend populair in modeland. De shorts passen onder de ugly-fashion trends waarin lelijke kledingstukken (De ANWB-sandaal, het fietsbroekje e.d.) opeens mooi worden gevonden door modeliefhebbers. En ik vraag me af waarom…

De Bermuda-shorts zijn ooit door het Britse leger in 1916 ingesteld als uniform en sindsdien een standaard item in de kast van – euh, ja – een man. In de jaren ’20 en ’30 kreeg de short een toenemende populariteit waar je U tegen zegt. „De naam ‘Bermuda’ werd geassocieerd met het vakantie-leven, wat betekent dat het een symbool werd voor rijkdom ondanks de casual pasvorm van het kledingstuk,“ zegt een bron tegen The Zoe Report. In die tijd was het voor vrouwen echter geen pretje. Zo was het zelfs een tijd illegaal om op het strand te veel bloot te laten zien en ook het dragen van een broek was uit den boze (zo was Eleanor Roosevelt in 1933 de eerste first lady die in het openbaar een broek droeg). Een doorbraak was er in 1940, toen Vogue de Bermuda-short in een mode-feature vastlegde.

Ondanks dat de bermuda-shorts al vroeg in de twintigste eeuw in modeland werden geïntroduceerd, veroverden ze pas in de 90’s en 00’s de internationale modeweken. Marc Jacobs, Chanel, Max Mara, Michael Kors; de grote modehuizen omarmden de knielange short. En nu zo’n twee decennia later is het straatbeeld wederom gevuld met Bermuda-shorts in alle soorten en maten. Maar waarom is deze modetrend weer helemaal terug van weggeweest? Is het omdat het een goede aanvulling is op de ANWB-look die opeens ‘hip’ is geworden? (lees Bermuda-short, sokken in sandalen en tie dye T-shirts). Of is het omdat de Bermuda-short een ideaal kledingstuk is voor de wat oudere dames die zich niet willen wagen aan een te kort broekje voor in de zomer?

Afijn, de trend is er. Maar hoe maak je de Bermuda-short nu fashion – én zomer – proof? Luister en huiver: wil je écht mee gaan met de modetrends? Schaf dan een lederen variant aan. Is wellicht een beetje warm voor in de tropische temperaturen, maar het staat heel chic in combinatie met een ruim vallende blouse. Een andere – en wat toegankelijkere – variant is een short vervaardigd van linnen. Want voor de leken onder ons; linnen is ideaal voor in de zomer omdat het al het vocht (zweet bedoel ik dan hé) opneemt zonder dat het vlekken geeft. En geloof me, dat wil je! Ook tof is dat de Bermuda-short onderdeel is van een matching tweedelig pak. Even combineren met een wit T-shirt of een crop-top en je bent helemaal warmte-ready. En aangezien de pijpen langer zijn dan de normale shorts, is de Bermuda ook te dragen op kantoor of naar belangrijke afspraken. Win-winsituatie dus! Of de Bermuda-short iets voor mij is? Ik weet wel zeker van niet. Maar ik vind ‘m al een stuk minder afstotelijk als voorheen.

Author: Renée Prenger

Freelance journalist, copywriter, feminist, fashion lover

Geef een reactie