Lelijke modetrends zijn booming; en dit is waarom

Header © Instagram

De modewereld lijkt voor buitenstaanders wel een nieuwe wereld waarin andere normen en waarden gelden. Waar eerst sokken in sandalen werd verafschuwd door het mode gepeupel, wordt de dad-look deze zomer juist aanbeden. En waar de praktische Crocs eerst een absolute no go waren voor modekenners, zitten diezelfde kenners nu te azen op de giga-Crocs van Balenciaga. Het lijkt wel alsof het anno 2020 cool is om on-cool te zijn. Maar waarom?

De dad-sandal, het fietsbroekje, de gigantische jurken met pofmouwen, tie dye; allemaal trends die de meeste mensen onder ons als lelijk zouden beschouwen. En toch worden juist deze trends helemaal aanbeden deze zomer en hangen winkels van high street-merken er vol mee. De drang naar comfort en kleding dat gewoon heel lekker zit, is enorm. En dat is terug te zien in de verkoopcijfers; zo is de verkoop van de sandalen van Birkenstocks verdriedubbeld. Wie had dat gedacht toen zij op de middelbare school de sandalen in kwestie in de prullenbak smeet en zwoor ze nooit meer aan te trekken? Ik in ieder geval niet.

Comme des Garçons: ‘Net als de Jongens’

Zoals ik eerder al schreef in mijn essay over power dressing, waren de jaren tachtig van de vorige eeuw een kanteling voor de vrouw in modeland. De focus ging van sexy naar praktisch en comfortabel. Zo ontwierp Giorgio Armani mooie broekpakken voor de werkende vrouw en werd het ontwerpen van zogeheten ‘werkkleding’ een nieuwe focus voor ontwerpers. De echte vernieuwing kwam van de Japanse ontwerpster Rei Kawakubo aan het eind van de twintigste eeuw. Met haar modelabel Comme des Garçons – dat letterlijk ‘net als de jongens’ betekent – veranderde ze de modewereld. Ze was klaar met het ideaalbeeld dat een vrouw alleen maar sexy gekleed moest zijn, en maakte revolutionaire ontwerpen voor de moderne vrouw waar vrouwen zich vrij in konden bewegen. Kortom, sexy en oncomfortabel werden aan de kant geschoven.

„Prada-mode is lelijk en chic tegelijk“

En ook modehuis Prada kan er wat van. Het is geen verassing dat zij voorloper zijn op ugly fashion trends, want de feministische Miuccia Prada was – en is nog steeds – het toonbeeld van de sterke vrouw. Andrew Bolton (hij stelde in 2012 een expositie over het modehuis samen) zei tegen de makers van het boek Femme Fatales: sterke vrouwen in de mode over Prada: „Prada-mode is lelijk en chic tegelijk.“ En dat is te zien aan de sandalen die nu heel Instagram veroveren.

Leandra Medine: voorvechter voor afstotelijke mode

Leandra Medine is een van de meest bekende modebloggers out there. Tien jaar geleden startte ze met het iconische blog Man Repeller waarin ze outfits laat zien die mannen dus echt niet sexy vinden. Dagelijks inspireert zij vrouwen met tegendraadse mode die anno 2020 dus enorm in de smaak lijkt te vallen. Want de spencer, sokken in hoge pumps en het dragen van coltruien onder een jurk met spaghetti-bandjes is hartstikke hip.

De reden dat deze ugly fashion trends nu zo razend populair zijn, is dat we nu – zeker in corona tijden – comfort verkiezen boven strakke en oncomfortabele outfits. En beter nog: die comfort wordt omarmd en geprezen door heel modeland. Beter kan haast niet! Je kunt gewoon in je sport-outfit en gigantische sneakers de deur verlaten en je wordt als ‘cool’ gezien. It’s a dream!

Maar ja, mannen vinden die lelijke modetrends nu niet echt aantrekkelijk, en eerder afstotelijk. Maar dat is iets waar jij je niet mee bezig hoort te houden. Jij hijst je toch in een outfit omdat jij je daar lekker in voelt? Wat je vriend of omgeving daar dan van vindt, is toch compleet irrelevant? Je kleedt je toch voor jezelf en toch zeker niet voor een ander? Mij zal je niet snel in een joggingbroek op straat zien flaneren. Maar niet omdat mijn vriend mij dan niet sexy vindt, maar omdat ik mezelf daar niet fijn bij voel. Dus ik zou alle meningen van anderen compleet negeren en gewoon dragen waar jij je zelfverzekerd in voelt. Daar is power dressing uiteindelijk toch voor in het leven geroepen? En dan maakt het niet uit of dat nu in een strak aansluitend jurkje is op hoge hakken, of in een high waisted mom jeans met sokken in sandalen.

Author: Renée Prenger

Freelance journalist, copywriter, feminist, fashion lover

Geef een reactie