Lelijke mode is booming; en dit is waarom

Header © Instagram

In de modewereld lijken andere normen en waarden te gelden. Waar sokken in sandalen eerst werden verafschuwd door het mode gepeupel, wordt de dad-look inmiddels aanbeden. En waar de praktische Crocs eerst een absolute no go waren voor modekenners, zitten diezelfde kenners nu te azen op de giga-Crocs van Balenciaga. Het lijkt wel alsof het cool is om on-cool te zijn. Lelijke mode is in, maar waarom?

De dad-sandal, het fietsbroekje, de gigantische jurken met pofmouwen, tie dye; allemaal trends die de meeste mensen onder ons als ‘lelijke mode’ zouden beschouwen. Toch worden juist deze lelijke mode trends helemaal aanbeden en hangen winkels van high street-merken er vol mee.

De drang naar comfort en kleding dat gewoon heel lekker zit, is enorm. En dat is terug te zien in de verkoopcijfers; zo is de verkoop van de sandalen van Birkenstocks verdriedubbeld. Ik had niet gedacht dat de sandalen die ik tijdens de middelbare school in de prullenbak smeet (en zwoor ze nooit meer aan te trekken) opeens weer helemaal ‘je van het zouden worden’.

Lelijke mode á la Comme des Garçons: ‘Net als de Jongens’

Zoals ik eerder al schreef in mijn blog over power dressing, waren de jaren ‘80 een kanteling voor de vrouw in modeland. De focus ging van sexy naar praktisch en comfortabel. Zo ontwierp Giorgio Armani mooie broekpakken voor de werkende vrouw en werd het ontwerpen van zogeheten ‘werkkleding’ een nieuwe focus voor ontwerpers.

De echte vernieuwing kwam van de Japanse ontwerpster Rei Kawakubo aan het eind van de twintigste eeuw. Met haar modelabel Comme des Garçons – dat letterlijk ‘net als de jongens’ betekent – veranderde ze de modewereld. Ze was klaar met het ideaalbeeld dat een vrouw alleen maar sexy gekleed moest zijn, en maakte revolutionaire ontwerpen voor de moderne vrouw waar vrouwen zich vrij in konden bewegen. Kortom, sexy en oncomfortabel werden aan de kant geschoven. Lelijke mode werd het nieuwe toonbeeld.

„Prada-mode is lelijk en chic tegelijk“

Ook modehuis Prada kan er wat van. Het is geen verassing dat zij voorloper zijn op ugly fashion trends, want de feministische Miuccia Prada was – en is nog steeds – het toonbeeld van de sterke vrouw. Andrew Bolton (hij stelde in 2012 een expositie over het modehuis samen) zei tegen de makers van het boek Femme Fatales: sterke vrouwen in de mode over Prada: „Prada-mode is lelijk en chic tegelijk.“ En dat is te zien aan de sandalen die nu heel Instagram veroveren.

Leandra Medine: voorvechter voor lelijke mode

Leandra Medine is één van de meest bekende modebloggers out there. Tien jaar geleden startte ze met het iconische blog Man Repeller waarin ze outfits laat zien die mannen dus echt niet sexy vinden. Dagelijks inspireert zij vrouwen met tegendraadse lelijke mode die nu enorm in de smaak lijkt te vallen. Want de spencer, sokken in hoge pumps en het dragen van coltruien onder een jurk met spaghetti-bandjes is hartstikke hip.

De reden dat deze lelijke mode trends nu zo razend populair zijn, is dat we nu – zeker na corona – comfort verkiezen boven strakke en oncomfortabele outfits. En sterker nog: deze mate van comfort wordt inmiddels omarmd en geprezen door heel modeland. Beter kan haast niet! Je kunt gewoon in je sport-outfit en gigantische sneakers de deur verlaten en je wordt als ‘cool’ gezien. It’s a dream!

Lelijke mode, is dat iets voor jou?

Maar ja, mannen vinden die lelijke mode trends nu niet echt aantrekkelijk, maar eerder afstotelijk. Maar dat is niet iets voor jou je bezig mee te houden. Jij hijst je toch in een outfit omdat jij je daar lekker in voelt? Wat je vriend of omgeving daar dan van vindt, is toch compleet irrelevant? Je kleedt je toch voor jezelf en toch zeker niet voor een ander?

Alhoewel, je mij niet snel in een joggingbroek op straat ziet flaneren, houd ik je niet tegen om het wél te doen. Lelijke mode is in: embrace it! Dus ik zou alle meningen van anderen compleet negeren en gewoon dragen waar jij je zelfverzekerd in voelt. Daar is power dressing uiteindelijk toch voor in het leven geroepen? Dan maakt het niet uit of dat nu in een strak aansluitend jurkje is op hoge hakken, of in een high waisted mom jeans met sokken in sandalen.

Author: Renée Prenger

Freelance journalist, copywriter, feminist, fashion lover

Geef een reactie