Mode is zoveel meer dan een lapje stof

Op de middelbare school droeg ik bepaalde kleding om erbij te horen. Ik smeekte om een Adidas trainingsjack omdat alle populaire van de school erin rond liepen. Nu draag ik alleen wat écht bij mij past en waarin ik mij zelfverzekerd voel. En ja, dat komt omdat mode veel meer is dan een lapje stof.

Opvallen is spannend. We zijn geprogrammeerd om erbij te willen horen; in de prehistorie kon je immers alleen overleven wanneer je in een groep thuishoorde. Anno 2021 kun je het prima in je eentje redde. Al is het natuurlijk wel gezelliger met mensen om je heen, het is niet meer noodzakelijk om goed in de groep te liggen. Waarom ik je dit vertel? Omdat dit dé reden is dat we zo bang zijn om op te vallen, om anders te zijn dan de rest. Ons brein is slim, maar nog niet zo ontwikkeld dat het zich realiseert dat buiten de boot vallen niet erg is.

Je wilt er toch niet hetzelfde uit zien als de buurvrouw?

Met mode kun je uitstralen wie je bent en de beste versie van jezelf neerzetten. Door te werken met de juiste kleuren en te kiezen voor een pasvorm die complementair is aan je figuur, voel je je on top of the world. Je zelfvertrouwen krijgt een boost wanneer je in een winkel die nieuwe jurk past en je op en top vrouw voelt. Of wanneer je net een nieuwe lingerie set draagt en je de hele dag onwijs sexy voelt. Dát kan mode dus met je doen. Als je durft op te vallen.

(Photo by Edward Berthelot/Getty Images)

Bedenk nu zelf: je wilt er toch niet hetzelfde uitzien als je buurvrouw? Al snap ik heus dat het makkelijker is om kledingstukken uit de schappen te trekken die iedereen al draagt, maar om te kunnen uitstralen wie je bent, moet je toch je eigen kledingstijl durven ontwikkelen. Jouw persoonlijkheid kun je namelijk heel goed laten zien in de kleding die je draagt. Ook ik kijk af van grote influencers in modeland en ik struin dagelijks Pinterest en Instagram af om inspiratie op te doen. Maar ik geef daar altijd mijn eigen draai aan. En als ik een trend of kledingstuk echt helemaal niks vind (zoals bikershorts en UGG’s) draag ik het ook niet. Het past simpelweg niet bij mij.

Mode is mijn stijlvolle uitlaatklep

Ik zie mode dan ook echt als een uitlaatklep. Ben ik blij? Dan kleed ik mij in felle kleuren en vrolijke prints. Kan ik wel wat extra zelfvertrouwen gebruiken? Dan kies ik voor een compleet zwarte outfit en zet ik mijn lippen aan met een rode lippenstift. Mode is voor mij veel meer dan alleen een lapje stof. Het is een manier om te laten zien wie ik ben, waar ik voor sta en hoe ik mij op dat moment voel. En met mijn blogs en teksten die ik schrijf voor andere platforms en opdrachtgevers wil ik vrouwen aanmoedigen om hetzelfde te doen. Je leeft maar één keer, dus waarom zou je dragen wat iedereen al draagt? En geloof me, je krijgt veel meer complimenten wanneer je zelfverzekerd de deur uit stapt dan wanneer je een paspop kopieert.

Author: Renée Prenger

Freelance journalist, copywriter, feminist, fashion lover

Geef een reactie