Dit is waarom modetrends steeds terugkomen

UGG’s die rechtstreeks uit de zero’s komen, flared broeken met een hoog hippie gehalte en een wijde jeans uit de jaren ’90: allemaal trends die op dit moment aan de hand zijn. Eén ding hebben ze gemeen: ze hebben allemaal een comeback gemaakt. Maar hoe komt het eigenlijk dat modetrends steeds terugkomen? Dat leg ik je in dit essay uit.

Ik lees het op bijna ieder modewebsite: ‘deze trend maakt een comeback dit seizoen!’ Maar hoe zit dat eigenlijk; waarom komen modetrends terug in de mode? Om daar achter te komen dook ik in de materie, we moeten immers eerst weten hoe trends precies werken, vind je niet?

Hoe ontstaan modetrends?

Het idee van een trendsetter is achterhaalt. Er is niet één iemand die een trend op de markt brengt. Vroeger, toen er nog geen sprake was van massaproductie, was dit wél het geval. Hier kon één persoon echt van niets, iets maken. Door de industriële revolutie en de enorme groei van de mode-industrie is dat niet meer mogelijk.

Nu is het aan de ontwerpers van grote modehuizen om ons te inspireren tijdens de internationale modeweken. Deze zijn twee keer per jaar in de belangrijkste modesteden zoals Milaan, Parijs en Copenhagen. Hier presenteren modehuizen hun herfst/winter en lente/zomer collectie voor een select clubje van invloedrijke modejournalisten.

Niet alleen modeliefhebbers kijken naar deze shows om inspiratie op te doen, ook grote high street merken als H&M, Zara, NAK-D etc. halen hier inspiratie uit voor hun nieuwe betaalbare collecties. En wanneer grote influencers in modeland met een trend weglopen (zoals de loungewear trend) weet je écht dat het een trend is om in de gaten te houden. Want street-style trends worden steeds belangrijker in modeland.

Dit is waarom modetrends terugkomen

Om de haverklap maakt een ‘nieuwe’ trend een comeback. Begrijp me niet verkeerd, ik ben dol op een flared jeans en ik kan de blouses met schoudervullingen ook waarderen, maar toch vraag ik mij af hoe het komt dat trends steeds vaker terug te lijken komen. Er bestaan hier twee theorieën over die ik aan je ga uitleggen. Zit je er klaar voor?

Theorie 1: een generatie dingetje

Eén theorie heeft alles te maken met de generatie van onze ouders, of eigenlijk de generatie van de ouders van ontwerpers. Als we deze theorie mogen geloven, herhalen modetrends zich om de 20 jaar omdat ontwerpers inspiratie halen uit de mode die ‘in’ was toen hun ouders jong waren. Dit zou betekenen dat veel modetrends uit de jaren ’00’s dit jaar een comeback gaan maken.

En stiekem gebeurt dit al. Zo dragen we al veel trends die voor het eerst werden gespot in de zero’s. Denk bijvoorbeeld aan de cowboylaarzen, Ieniemienie designer tassen (hallo micro bag van Jacqueamus!), velvet huispakken en ik kan zo nog wel uren doorgaan. Waar ik iets minder blij mee ben? Die oldskool flatjes die als het aan deze theorie ligt weer in de mode komen. Deze comeback trend laat ik toch liever aan mij voorbijgaan.

Theorie 2: door relevantie gaan modetrends terugkomen

Om deze theorie aan je uit te leggen gebruik ik het voorbeeld van de schoudervullingen-trend. Deze kwamen in de jaren ’80 als power dressing op de markt om een feministisch statement mee te maken. Opfrisser nodig? Ik schreef al eerder over power dressing in dit essay. Ben je weer bij? Dan kan ik je nu vertellen waarom deze trend anno 2021 nog steeds aan de hand is.

Tops en blazers met schoudervullingen waar je U tegen zegt, zijn nu weer een trend omdat het issue rondom emancipatie en power dressing wéér actueel is. Ik zeg nu niet dat er een periode is geweest dat emancipatie niet belangrijk was, want dat is het natuurlijk ALTIJD! Maar na de #Metoo beweging en het presidentschap van Donald Trump was er een enorme behoefte om je weer zo te kleden. Dit verklaart ook meteen waarom sommige trends wél terug komen en waarom sommige voor altijd terug de kast in gaan. Zoals die broeken met lage taille hopelijk. Dat is namelijk een trend die voor mij zeker niet hoeft terug te komen.

Zo, heb je weer wat geleerd vandaag! Welke modetrends mogen van jou weer op de catwalk verschijnen? Laat het mij weten in de reacties!

Gebruikte bronnen: DSEnglish, L’Officiel, Sneha Konda

Author: Renée Prenger

Freelance journalist, copywriter, feminist, fashion lover

Geef een reactie