Rank The Trend: het gilet

In Rank The Trend neem ik de laatste modetrends onder de loep. Uiteraard mét een flinke dosis humor en realisme, want zijn die trends eigenlijk wel draagbaar voor de normale mens? Vandaag in de rubriek: het gilet. Want gaan we dit item écht dragen deze lente en zomer?

Net als het powersuit is deze trend óók een subtiele hint naar het feminisme. Het is immers een kledingstuk dat normaliter gedragen werd (en wordt) door mannen en waar deze lente en zomer een vrouwelijke draai aan wordt gegeven. Tenminste, wel als het aan de modewereld ligt.

Zo presenteerde Dior een leren gilet en liepen de modellen van Hermès in een klassiek gilet met opvallende schoudervullingen. Feminisme alom dus, maar of we het ook echt gaan dragen? Dat weet ik nog niet zeker.

De comeback van het gilet

Voordat we deze nieuwe trend uitgebreid gaan bespreken, duiken we eerst even in de geschiedenisboeken. Want dat gilet kennen we natuurlijk allemaal van het driedelige pak dat mannen vaak dragen naar formele aangelegenheden. Maar hoe komt het dat het anno 2021 wordt omschreven als misschien wel de vervanging van het basic witte T-shirt?

Dat zit zo: tot de jaren ‘70 werden gilets voornamelijk gedragen door zakenmannen. Het was een formeel kledingstuk dat helemaal niet zo bijzonder was. Tot de film Annie Hall van regisseur Woody Allen op het doek verscheen. Diane Keaton speelde de hoofdrol en droeg, jawel, hét gilet.

Ik schreef het al eerder: trends komen steeds terug. Zo ook het gilet die deze lente haar opwachting maakt. De winkels lopen nog wat achter maar als we de modebladen mogen geloven, verruilen we onze T-shirts komend seizoen is voor een getailleerd gilet die we dichtgeknoopt dragen.

Bijvoorbeeld op een wijde jeans en klassieke loafers. Want als deze trend iets is, dan is het wel klassiek. Een zomerse kantoor outfit met een subtiele hint naar vrouwenemancipatie. Je vindt het of helemaal fantastisch of helemaal niks.

Zo draag je het gilet

Oké, over het idee dat we onze T-shirts voor een gilet in gaan ruilen, ben ik nog niet uit. Maar ik vind het wel wat hebben. Om een verkleedpartijtje te voorkomen, draag je het gilet dan ook zonder blouse eronder. Draag ‘m als top en je ziet er zakelijk én sexy uit. Zeker wanneer je voor een denim of leren variant kiest.

Combineren doe je met een fijne jeans of gewoon een wijde pantalon. Je kunt er ook voor kiezen om het gilet als een soort jasje over een top heen te dragen á la Dior. Zo geef je je simpele outfit toch een trendy twist. Lekker makkelijk, dus. Enfin, ik betwijfel of het gilet een ereplek in mijn kledingkast gaat krijgen. Maar het is een trend die het ongetwijfeld fantastisch gaat doen zodra de winkels er vol mee liggen.

Author: Renée Prenger

Freelance journalist, copywriter, feminist, fashion lover

Geef een reactie