Het verhaal achter… de trendy mini rokje

De mini rok is deze lente en zomer extra kort. Het is alsof onze benen (en bips) net zo vrij willen zijn als wij deze zomer, en geef ze eens ongelijk! Je raadt het misschien al: maar deze mini rokjes zijn niet zomaar in onze kledingkast terecht gekomen.

Korte rokjes brachten nogal wat teweeg in de jaren zestig. Van de deftige mode uit de jaren vijftig, kreeg de mode in de jaren zestig een rebelse twist. Jonge vrouwelijke ontwerpers kregen een plek in de modewereld en dat bleef niet onopgemerkt. Een van die ontwerpsters was Mary Quant en aan haar hebben we deze trendy mini rok (grotendeels) te danken. Het is namelijk nog niet duidelijk of Quant werkelijk de eerste was. Sommigen denken bijvoorbeeld dat ontwerper Andre Courreges het brein is achter deze korte rokjes.

Bye, bye wife dressing

Deze frisse wind in modeland betekende het einde van de conservatieve wife dressing. En dus ook het einde van het knellende korset, de aangesloten rokken en de blouses die tot de bovenste knoop moesten worden dichtgeknoopt. Hallo vrijheid! Want in deze minirokjes konden vrouwen eindelijk lekker bewegen. Iets wat anno 2021 nog steeds van belang is.

De jaren zestig waren enorm belangrijk voor ‘feministische mode’ – en dan bedoel ik niet kleding met activistische slogans, maar kleding die gemaakt is voor de vrouw en door de vrouw. Voor de jaren zestig werd kleding voornamelijk door mannen gemaakt met de bedoeling om de man te pleasen. Het moest sexy en uitdagend zijn en je moest er al de vrouwelijke rondingen in kunnen zien. Door ontwerpsters als Mary Quant werd deze focus anders. Vrouwen moesten zich er lekker in voelen en zich vooral goed kunnen bewegen.

Vrijere mode mét zakken

Gelukkig was Mary Quant niet de enige ontwerpster die iconische kledingstukken op de markt zette. Denk bijvoorbeeld aan de schoudertas van Coco Chanel. Ook werden er in die rebelse jaren eindelijk (!) items met praktische zakken gemaakt. We weten immers allemaal hoe fijn het is om een jurk of broek met zakken te dragen, en dat wisten deze powervrouwen maar al te goed.

De mini rokjes van Quant waren een ware hit en bekende sterren uit die tijd die een belangrijke rol speelden in het verspreiden van dit item. Twiggy zorgde er bijvoorbeeld voor dat de korte rokjes van Quant ook aan de andere kant van de wereld in Amerika populair werden.

Mini rokjes: de trend van nu

Terug naar zomer 2021: want de mini rokjes van Quant keren dit voorjaar terug in een smaakvol jasje. Dit zagen we niet alleen op Instagram, maar ook de op de catwalk van onder andere Miu Miu, David Koma en Chanel. We dragen ‘m met een net zo blote crop top als de temperaturen door het dak schieten. Of dragen ‘m met een oversized blouse om sophisticated voor de dag te komen. Hoe je de mini rokje ook draagt komend seizoen: je weet dat deze rok veel meer is dan een (klein) lapje stof!

Author: Renée Prenger

Freelance journalist, copywriter, feminist, fashion lover

Geef een reactie