Modetrends 2022: deze nemen we mee en deze laten we achter

Je zit hoogstwaarschijnlijk in een kledingsleur. Er zijn geen toffe evenementen om naar uit te kijken en de lente lijkt nog veel te ver weg. Tijd om terug te blikken op 2021 en je voor te bereiden op de komende maanden met dé modetrends 2022.

Geen mens die de maand januari tof vindt. Na de feestdagen val je immers in een saai zwart gat. Geen leuke evenementen. Geen lekker weer. Geen gezellige borrels. Alles moet opeens weer serieus. Naar de sportschool. Goede voornemens. Strenge(er) voor jezelf zijn. Geen wonder dat je de maand januari liever overslaat!

Des te meer redenen om vooruit te kijken naar de modetrends 2022. Dus sit back, relax en laat je verrassen met de trends die we gaan dragen én de trends waar we maar snel afscheid van nemen.

Deze modetrends laten we (hopelijk) achter in 2021

Oké, hier komt een rijtje met modetrends die wat mij betreft niet meer gedragen hoeven te worden in 2022. Ze hebben hun beste tijd gekend en deze items kunnen beter ruimte maken voor de nieuwe modetrends 2022. Komt -ie.

#1 Cut-outs

Trust me, I know dat deze modetrend verre van weggaat dit jaar. Maar toch laat ik ‘m liever achter in 2021. Cut-outs zijn immers allesbehalve praktisch. Welke bh draag je eronder? Hoe zorg je ervoor dat alles op z’n plek blijft zitten als je net een toilet hebt bezocht? Zoveel vragen, maar kennelijk weet de modewereld daar wél het antwoord op.

#2 Low rise jeans

Mede door de opleving van de 2000 fashion, droegen sommige celebs en modemensen weer jeans met een ultra lage taille. Het liefst nog met een bont gekleurd slipje dat er net bovenuit stak. Laten we die broeken maar snel verbranden (of doneren) zodat we weer onze veilige high waisted jeans kunnen dragen.

#3 Crocs

Lelijke mode was wederom een hit. Vraag mij niet waarom, want het antwoord lees je hier. Eén lelijke modetrend die we moeten verbannen in 2022 zijn de Crocs. Niemand die ze serieus draagt – hopelijk. Het is schoeisel dat net als de tokkie-slipper alleen gedragen mag worden op de camping. Als je middenin de nacht je weg naar het toiletgebouw moet vinden.

Modetrends 2022: deze kledingstukken blijven we dragen

2021 was het jaar van loungewear gemixt met een vleugje nostalgie naar de zero’s en een hunkering naar fair fashion. Dit zetten we in 2022 gewoon door. Maak je maar op voor preppy fits, feestelijke designs en outfits die zo uit de geschiedenis komen gewandeld.

#1 Spencers

Ik had niet gedacht dat de spencer – die zijn opwachting maakte in 2020 – een hit zou gaan worden. Maar they are here to stay! En hoe. Van eenvoudige ontwerpen tot sweater vests in bonte kleuren en toffe prints. Mooi over een blouse, jurk of een simpel T-shirt. Lekker warm en ideaal om mee in laagjes te werken.

#2 Oversized pakken

Ook in 2022 blijven we fan van het mannelijke silhouet. Grote schouders en te lange mouwen. Investeer in een (vintage) oversized blazer en je kunt er het hele jaar prachtige outfits mee maken. Tip: kijk bij de kringloop ook naar de mannenafdeling. Hier zitten soms echte pareltjes tussen.

#3 Y2K

Like it or not: Y2K blijft aan de hand. Ik ben wat minder fan, maar de jongere generatie (die van TikTok) krijgt er maar geen genoeg van. Opvallend aan de mode van 2021 was dan ook dat TikTok zo enorm veel invloed had op wat er door de ‘normale’ mens gedragen werd. Een nieuwe vorm van modejournalistiek, misschien? De winkelketens luisterden er in ieder geval volop naar. De PullandBear was 1 wandelende TikTok winkel.

Dus maak je maar op voor het nieuwe modejaar. Laten we er met z’n allen een feestje van maken!

Author: Renée Prenger

Freelance journalist, copywriter, feminist, fashion lover

Geef een reactie