Copenhagen Fashion week FW 22/23: houd deze trends in de gaten

Copenhagen Fashion week is dé modeweek om in de gaten houden. Het is namelijk een modeweek vol kleine modehuizen die verantwoordelijk zijn voor de meeste niche trends die eraan gaan komen. Ik zet alle hoogtepunten voor je op een rij.

Kopenhagen is misschien niet de eerste modeweek waar je aan denkt wanneer je op zoek gaat naar de laatste modetrends. Parijs, Milaan, New York gaan dan vaak voor. Een gemiste kans, want de trends die je op de Deense catwalk voorbij ziet komen zijn vaak verantwoordelijk voor de niche fashiontrends waar je Instagram mee volloopt.

Crocs, crochet, zwierige feeënjurken, aangesloten transparante coltruien, de schaakprint: allemaal trends die we vorig jaar niet hadden gehad zonder deze Scandinavische modehuizen. En het fijnste is: de meeste merken zijn ook nog ’s betaalbaar voor het ‘voetvolk’.

Copenhagen Fashion week Fall/Winter 2022/2023: alle hoogtepunten op een rij

Tijd om erin te duiken, lijkt me. De winter lijkt nog ver weg, maar je kunt de meeste modetrends voor straks ook kopiëren voor dit moment. De winter is namelijk – helaas – nog niet aan z’n einde gekomen.

Mijn oog is direct gericht op mijn favoriete merken Baum und Pferdgarten, Rotarte, Ganni en Stine Goya. Deze merken zijn perfect voor statement pieces.

Dit is wat mij opviel van de shows van Fall/Winter 2022/2023:

  • We zijn nog lang niet af van de cosy slaapzak puffer. Onder andere gespot als sjaal, rok en tas bij Baum und Pferdgarten. Koud zal je het niet krijgen in ieder geval.
  • Een prachtig paars pak in een Saturing Shade van Stine Goya. Die inmiddels op mijn wishlist staat. Oversized en in een kleur waar ik de winter zonder twijfel mee doorkom. Maar ook het pak van Gestuz heb ik op het oog.
  • Leren items worden belangrijker. Als jas, broek, tas, schoenen. Investeer in een (vintage) leren item en je hebt er de rest van 2022 plezier van. Echt.
  • Strappy sandals are here to stay. Waar ze vorig jaar op Copenhagen Fashion week werden geïntroduceerd, blijven ze ook dit jaar van de partij. Dat is fijn, want na de jaloersmakende foto’s op Instagram kan ik mij geen zomer voorstellen zonder.
  • Channel je inner Blair en Serena, want ook aan het einde van het jaar blijven we preppy kleding dragen. In ieder geval als we de nieuwe Fall/Winter collectie van Skall Studio mogen geloven. Dat is fijn, want die kledingstukken heb je – als het goed is – nu ook al in de kast hangen.

Copenhagen Fashion week streetstyle

Naast de shows, kijk ik ook graag naar de street style outfits. Het Deense modegepeupel heeft namelijk een flinke dosis aan stijl. Iets waar ik maar al te graag inspiratie vandaan haal. Dit viel mij het meest op:

  • Croissant tassen zijn ‘je van het’. En dan bedoel ik die ronde leren tassen met een enkel handvat. Jaloersmakend zijn ze. Iets om op de wishlist te zetten dus!
  • Clogs en korte regenlaarzen worden nog steeds gedragen. Ondanks dat ik ze via dit blog heb verbannen uit 2022. Blijkbaar heb ik geen kort lijntje met Denemarken, #sad.
  • Athleisure is nu officieel geaccepteerd. Dus trek dat matching 90’s pak maar uit de kast of kies voor een aangesloten legging. Zet een baseball cap op je kop en je bent klaar voor een wandeling, bezoekje aan de supermarkt of chic diner. Alles kan anno 2022.
  • Gedurfde combinaties van meerdere statement pieces. Ideaal om de winter blues tegen te gaan, lijkt mij.
  • Patchwork denim. Even wat anders dan die standaard wide-leg jeans van de Zara. Wel zo leuk, vind je ook niet?

Author: Renée Prenger

Freelance journalist, copywriter, feminist, fashion lover

Geef een reactie