Zo stap jij zelfverzekerder de deur uit

Een crop top aan waarin mijn buik en schouders volledig zichtbaar zijn en mijn boezem in de spotlight staat. Dat durfde ik eerst écht niet aan te trekken. Ik was niet trots op mijn lichaam en durfde mij niet te kleden zoals ik wil. Maar nu doe ik het alsof het niks is. Ik gun jou dat gevoel óók en deel in dit blog daarom mijn beste tips!

Body confidence

Je hebt vast wel een plaatje in je hoofd van hoe jij je eigenlijk wil kleden. Misschien ben je al inspiratie beelden aan het sprokkelen op Pinterest en volg je alleen maar dames op Instagram wiens stijl je helemaal fantastisch vindt. Maar iets houd je tegen om deze kleding ook te dragen. En ik kan al bijna raden wat dat is… onzekerheid.

Je bent onzeker over je grote of kleine borsten. Je vindt je schouders te groot. Je vindt dat je te veel vet rond je buik hebt. Door al die onzekerheden – die overigens absoluut onterecht zijn – durf jij je niet te kleden hoe je eigenlijk wil. En ja, dat is natuurlijk super zonde!

Spijt

Weet je waar mensen aan het einde van hun leven het meeste spijt van hebben? Dat ze zich hebben leiden (en lijden) door onzekerheid. Bedenk maar eens dat je aan het einde van je leven bent. Je bent 100+ jaar oud en hebt een lang leven achter de rug. Wil jij dan terugkijken op A) een leven waarin je risico’s hebt genomen, uit je comfort zone bent gestapt, écht hebt geleefd, ongemakkelijke stappen hebt gezet om verder te komen? Of wil jij B) een leven leiden volgens de meningen van anderen, geloven in doom-scenario’s en alleen maar binnen die comfort zone blijven wat ‘veilig’ voelt?

Ik gok dat je A kiest, toch?

Zo durf jij je te kleden zoals je wil

Maar hoe vergroot je nu je zelfvertrouwen over jouw lichaam? Ik deel hier de tips die mij hebben geholpen om sterker in mijn schoenen te staan, schijt te hebben aan anderen en vooral te focussen op wat IK leuk vind. Ready?

Tip 1: ga naar een psycholoog

Ik geloof dat iedereen baat heeft om een keer met een psycholoog te praten. We hebben allemaal streken overgenomen van onze ouders en wanneer je in je twenties bent komen al deze ‘problemen’ naar boven. Ik zet problemen speciaal tussen aanhalingstekens, want er is natuurlijk helemaal niets mis mee. Misschien heb je gewoon een aantal dingen waarvan jij vindt dat ze beter kunnen zodat je een fijner leven krijgt. Door deze met een psycholoog te bespreken worden ze helder en concreet en kun je overgaan tot actie.

Tip 2: stop met vergelijken

Vergelijken met anderen is nutteloos en toch doen we het op de automatische piloot. Het is dan ook lastig om hier mee te stoppen. Probeer je bewust van te worden als jij je met iemand vergelijkt. Is het een eerlijke vergelijking? Of is iemand al veel langer bezig in de sportschool of met haar onderneming bijvoorbeeld? En onthoud: jij bent je enige competitie. Het leven is geen wedstrijd, maar een marathon met jezelf waarin je elke dag 1% beter wil worden.

Tip 3: volg alleen maar mensen waar je happy van wordt

Instagram is een fantastisch platform, maar ook een zelfvertrouwen-trap. Volg dan ook alleen mensen van wie je écht blij wordt en waar je door wordt geïnspireerd. Dat zelfvertrouwen straalt zich dan ook op jou af!

Tip 4: just freaking do it

Ik weet dat het eng is. Ik weet dat het in het begin verschrikkelijk lijkt. Je hebt maar 1 leven (I know, yolo is uit). Maar het is echt waar. Wil je voor altijd bang zijn voor het onbekende of wil je één keer de stoute schoenen (letterlijk) aantrekken en die angst overwinnen? Angst is geen graadmeter voor gevaar, nee het betekent dat je geïnteresseerd bent in iets. Hoe ongemakkelijker het voelt, hoe verder je uit die comfort zone breekt en je grenzen verlegt.

Tip 5: experimenteer voor de lol

Probeer er de lol van in te zien. Als jij je nieuwe kledingstijl wil ontdekken moet je het aandurven om nieuwe combinaties te maken. Maak outfits na van Pinterest en own it! Plan een avond met jezelf in en ga de hele kledingkast langs. Zet leuke muziek op, schenk een glas wijn in en have some fun!

Hulp nodig? Ik help je graag!

Kan jij een persoonlijke cheerleader wel gebruiken bij dit proces? Dan is The Perfect Wardrobe iets voor jou! Ik help jou bij de ontdekking van jouw kledingstijl en we duwen samen die belemmerende gedachten over jouw prachtige lichaam weg. Meer weten? Neem dan gerust contact met mij op voor een gratis (!) adviesgesprek!

Author: Renée Prenger

Freelance journalist, copywriter, feminist, fashion lover

Geef een reactie