Dit is waarom je gelukkig wordt als je felle kleuren draagt

We zijn allemaal wel eens stront chagrijnig. En daar is ook helemaal niets mis mee. Maar het is niet nodig om in die dip te blijven hangen. Je kunt je namelijk gelukkiger kleden. Trek je meest bonte outfit uit de kast, want felle kleuren zorgen ervoor dat je een stuk vrolijker de deur uit stapt. Ook – of eigenlijk juist – wanneer het buiten grauw en vies weer is.

Het dragen van kleur is niet voor iedereen koek en ei. Er zijn heel wat vrouwen verknocht aan hun garderobe vol zwarte en grijze kleding. Als dat echt jouw ding is, moet je dat ook zeker blijven doen. Maar als je wel uit je comfort zone wilt stappen door te kiezen voor een kleur, is dit misschien het laatste zetje om je over de streep te trekken. Het dragen van kleur zorgt namelijk dat je een stuk blijer de dag begint. En dat kunnen we allemaal wel gebruiken, gok ik zo.

Dopamine Dressing

Kleur heeft een culturele betekenis. We dragen zwart naar een begrafenis en de kleur geel doet ons denken aan Pasen. Maar kleur heeft veel meer effect dan dat. Het dragen van felle kleuren zorgt er namelijk ook voor dat we lekker in ons vel zitten. De theorie die hieraan gekoppeld is heet Dopamine Dressing. Eén van mijn favoriete modeplatforms Who What Wear UK interviewde Karen Haller, zij is kleurenpsycholoog en wist mij ervan te overtuigen dat we ons daadwerkelijk gelukkiger kunnen kleden. Let maar op!

Unsplash

Dit is waarom je je gelukkiger voelt als je felle kleuren draagt:

Volgens Haller krijgen we meer zelfvertrouwen wanneer we felle kleuren dragen waarin we ons goed voelen. We gedragen ons anders in een bonte outfit omdat we de kleuren die we dragen in ons opnemen en dit een speciaal signaal afgeeft aan ons brein. En je raadt het al: iedere kleur heeft een ander effect op onze emoties. Laten we daar eens verder in duiken. Door deze kleuren te dragen verbeter je namelijk in luttele seconden je humeur.

Rood: deze kleur geeft je een energieboost waar je U tegen zegt. Heb je een slapeloze nacht achter de rug of kun je wel een extra powershot gebruiken? Trek een rode broek of trui uit de kast! Zo simpel kan het zijn.

Geel: het is geen toeval dat we een blij ei zijn in een gele outfit. In deze kleur haal je zelf het zonnetje in huis. Wat zeg ik – je bént dat zonnetje huis.

Blauw: stressvolle dag voor de boeg? Kies dan voor een blauwe outfit. Deze kleur werkt kalmerend en is daarom perfect om te dragen naar kantoor of een dag bomvol afspraken.

Groen: de kleur groen doet ons automatisch denken aan de natuur en werkt daarom ontspannend en rustgevend tegelijk. Het geeft ons een fris gevoel. Geen wonder dat het één van de trendkleuren van 2021 is. Een frisse wind kunnen we namelijk allemaal wel gebruiken.

Meer lezen over kleuren en hoe je ze kunt combineren? Houd dan mijn nieuwe Instagramaccount @modejournalistrenee goed in de gaten. Hier ga ik binnenkort fantastische tips & tricks op geven.

Bron: Who What Wear

Author: Renée Prenger

Freelance journalist, copywriter, feminist, fashion lover

Geef een reactie